Results 1 to 14 of 14

Thread: Dovecot imap login authentication failled

  1. #1
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242

    Dovecot imap login authentication failled

    Hi,

    After 3 days of searching and testing i have no idea anymore what my issue could be.

    This is whats been done and the issue is.

    We migrated a reseller from a centos 5 server with latest directadmin and dovecot and exim and exim.conf spamblocker
    The new server has the same setup latest directadmin and dovecot and exim.conf with spamblocker

    All email accounts of all user account of this reseller now have issue's with login to there email accounts.
    They keep getting Authentication failled errors when connection or trying to download the imap maps.

    However when you enable ssl and go with port 993 for incomming email on the client there is no problem so only with normal connection over port 143 there is an issue.

    The issue is also with webmail (roundcube squirrelmail etc)

    ALL other email accounts on the server dont have this issue.

    What am i missing we allready run scripts for file rights aka /usr/local/directadmin/scripts/set_permissions.sh user_homes email Maildir etc rebuilded majordomo dovecot and exim checked for existing /etc/virtual files and check if the password in /etc/virtual/domain.com/passwd is changing if you change the email address password from webinterface and it does.

    What am i missing or nor seeing any one have an idea ? thanks in advance
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  2. #2
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    LT, EU
    Posts
    7,748
    For user accounts (having format "user" as a login, not "user@domain.com") /etc/shadow is checked for the password. You can change user passwords using "passwd user". Configuration used in dovecot.conf for that (by default): http://wiki2.dovecot.org/PasswordDatabase/Shadow.
    Martynas Bendorius
    MB Martynas IT. Professional server management company. Official DirectAdmin, CloudLinux, LiteSpeed and Comodo partners.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    Quote Originally Posted by smtalk View Post
    For user accounts (having format "user" as a login, not "user@domain.com") /etc/shadow is checked for the password. You can change user passwords using "passwd user". Configuration used in dovecot.conf for that (by default): http://wiki2.dovecot.org/PasswordDatabase/Shadow.
    Hi smtalk,

    Thanks for your reply the issue is with user@domain.com login any thoughts on that ?
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    LT, EU
    Posts
    7,748
    Make sure /etc/virtual/domain.com/passwd has a correct UID (User ID) set for each email (it should match the user ID from /etc/passwd).
    Martynas Bendorius
    MB Martynas IT. Professional server management company. Official DirectAdmin, CloudLinux, LiteSpeed and Comodo partners.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    Quote Originally Posted by smtalk View Post
    Make sure /etc/virtual/domain.com/passwd has a correct UID (User ID) set for each email (it should match the user ID from /etc/passwd).
    allready dubble checked that uid is in both files 638 as it should be
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  6. #6
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    LT, EU
    Posts
    7,748
    May you post the error from /var/log/maillog ?
    Martynas Bendorius
    MB Martynas IT. Professional server management company. Official DirectAdmin, CloudLinux, LiteSpeed and Comodo partners.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    Quote Originally Posted by smtalk View Post
    May you post the error from /var/log/maillog ?
    There are no error lines thats why i ran out off idea's
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  8. #8
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    LT, EU
    Posts
    7,748
    I could check it for you then (free of charge), but I'm not sure if I'd have enough of time today for it
    Martynas Bendorius
    MB Martynas IT. Professional server management company. Official DirectAdmin, CloudLinux, LiteSpeed and Comodo partners.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    GMT +7.00
    Posts
    13,311
    Quote Originally Posted by Djunity View Post
    There are no error lines thats why i ran out off idea's

    Then I'd guess they connect to the old server. Make sure your DNS settings are correct.
    Regards, Alex G.

    - Get the best commercial DirectAdmin support and hire me on poralix.com
    - Follow and like @Poralix on Facebook

  10. #10
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    Hi zEitEr,

    Dns is correct domains point to new server.
    As in mentioned in my first post if you turn on ssl for incomming email with port 993 it does work only normal connection over port 143 gives this issue.
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  11. #11
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    GMT +7.00
    Posts
    13,311
    With wrong passwords you still should see something similar to the following:

    Code:
    Sep 16 07:57:29 shared dovecot[3641]: auth-worker(7313): shadow(userbob@domain.com,81.bbb.ccc.ddd): unknown user
    Sep 16 07:57:29 shared dovecot[3641]: auth: passwd-file(userbob@domain.com,81.bbb.ccc.ddd,<UBxYPCQDaQBRyB+n>): Password mismatch
    Sep 16 07:57:31 shared dovecot[3641]: pop3-login: Aborted login (auth failed, 1 attempts in 2 secs): user=<userbob@domain.com>, method=PLAIN, rip=81.bbb.ccc.ddd, lip=195.bbb.ccc.ddd, session=<UBxYPCQDaQBRyB+n>
    Will this help you?

    Code:
    ./build update
    ./build dovecot
    ./build todovecot

  12. #12
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    Quote Originally Posted by zEitEr View Post
    With wrong passwords you still should see something similar to the following:

    Code:
    Sep 16 07:57:29 shared dovecot[3641]: auth-worker(7313): shadow(userbob@domain.com,81.bbb.ccc.ddd): unknown user
    Sep 16 07:57:29 shared dovecot[3641]: auth: passwd-file(userbob@domain.com,81.bbb.ccc.ddd,<UBxYPCQDaQBRyB+n>): Password mismatch
    Sep 16 07:57:31 shared dovecot[3641]: pop3-login: Aborted login (auth failed, 1 attempts in 2 secs): user=<userbob@domain.com>, method=PLAIN, rip=81.bbb.ccc.ddd, lip=195.bbb.ccc.ddd, session=<UBxYPCQDaQBRyB+n>
    Will this help you?

    Code:
    ./build update
    ./build dovecot
    ./build todovecot
    Hi alex

    Try'd That yesterday no result

    In The client "windows livemail outlook etc" You get error authentication failled check login name and password.
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

  13. #13
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    GMT +7.00
    Posts
    13,311
    And what if you try roundcube or other webmail?

  14. #14
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holland
    Posts
    242
    After changing exim.conf back tot version 4.1.1 roundcube works
    Best regards D Baars

    Service manager / System controler
    123 Hosting Service
    http://www.123hostingservice.nl

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •