named wont start

northtones

Verified User
Joined
May 2, 2013
Messages
25
Hello,

For some reason named isn't starting for me. Get the error /usr/bin/systemctl start named.service 2>&1

● named.service - Berkeley Internet Name Domain (DNS)
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/named.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2020-10-17 08:23:06 CDT; 11s ago
Process: 14989 ExecStartPre=/bin/bash -c if [ ! "$DISABLE_ZONE_CHECKING" == "yes" ]; then /usr/sbin/named-checkconf -z "$NAMEDCONF"; else echo "Checking of zone file>

Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: dns_rdata_fromtext: /var/named/e2.foo.com.db:30: near 'e2.foo.com': bad dotted quad
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: zone e2.foo.com/IN: loading from master file /var/named/e2.foo.com.db failed: bad dotted quad
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: zone e2.foo.com/IN: not loaded due to errors.
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: _default/e2.foo.com/IN: bad dotted quad
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: zone sitea.com/IN: loaded serial 2020092601
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: zone siteb.com/IN: loaded serial 2020092601
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com bash[14989]: zone sitec.us/IN: loaded serial 2020092603
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com systemd[1]: named.service: Control process exited, code=exited status=1
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com systemd[1]: named.service: Failed with result 'exit-code'.
Oct 17 08:23:06 e2.foo.com systemd[1]: Failed to start Berkeley Internet Name Domain (DNS).

Zone file is the following.

$TTL 3600
@ IN SOA ns1.11.22.33. hostmaster.e2.foo.com. (
2020092100
3600
3600
1209600
86400 )

e2.foo.com. 3600 IN NS ns1.11.22.33.
e2.foo.com. 3600 IN NS ns2.11.22.33.

e2.foo.com. 3600 IN A e2.foo.com
ftp 3600 IN A e2.foo.com
mail 3600 IN A e2.foo.com
pop 3600 IN A e2.foo.com
smtp 3600 IN A e2.foo.com
www 3600 IN A e2.foo.com

e2.foo.com. 3600 IN MX 10 mail



e2.foo.com. 3600 IN TXT "v=spf1 a mx ip4:e2.foo.com ~all"


Any help would be appreciated.
 

jamgames2

Verified User
Joined
Aug 16, 2019
Messages
187
look like that zone have diferrent character type
try reset zone from DA Panel in "DNS Administartor"
 

northtones

Verified User
Joined
May 2, 2013
Messages
25
Thank you for the replay. I ran the reset from the command line explained in the DA KB, but still failing. Do those IPv6 references look correct?

[root@e2 directadmin]# echo "action=reset&value=all_zones" >> data/task.queue; ./dataskq d2000
Debug mode. Level 2000

root priv set: uid:0 gid:0 euid:0 egid:0
pidfile written
starting queue
dataskq: command: action=reset&value=all_zones
Named::createDefault: domain=cybersecurejp.com ip=111.22.33.44 ns1=ns1.22.33.44 ns2=ns2.22.33.44 is_ipv6=0
File /var/named/cybersecurejp.com.db.temp.10208 appears ok to named-checkzone
Named::createDefault: domain=e-netx.com ip=111.22.33.44 ns1=ns1.e2.foo.com ns2=ns2.e2.foo.com is_ipv6=0
File /var/named/e-netx.com.db.temp.10208 appears ok to named-checkzone
Named::createDefault: domain=yamigama.com ip=111.22.33.44 ns1=ns1.44.137.87 ns2=ns2.22.33.44 is_ipv6=0
File /var/named/yamigama.com.db.temp.10208 appears ok to named-checkzone
Named::createDefault: domain=yamigama2.com ip=111.22.33.44 ns1=ns1.44.137.87 ns2=ns2.22.33.44 is_ipv6=0
File /var/named/yamigama2.com.db.temp.10208 appears ok to named-checkzone
Named::createDefault: domain=ymkikaku.us ip=111.22.33.44 ns1=ns1.44.137.87 ns2=ns2.22.33.44 is_ipv6=0
File /var/named/ymkikaku.us.db.temp.10208 appears ok to named-checkzone
get_process_list_from_status: running: /usr/bin/systemctl status named.service 2>&1
get_process_list_from_status: /usr/bin/systemctl returned non-zero status (3): ● named.service - Berkeley Internet Name Domain (DNS)
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/named.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2020-10-17 09:13:06 CDT; 21s ago
Process: 21891 ExecStartPre=/bin/bash -c if [ ! "$DISABLE_ZONE_CHECKING" == "yes" ]; then /usr/sbin/named-checkconf -z "$NAMEDCONF"; else echo "Checking of zone files is disabled"; fi (code=exited, status=1/FAILURE)

Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: dns_rdata_fromtext: /var/named/e2.foo.com.db:30: near 'e2.foo.com': bad dotted quad
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: zone e2.foo.com/IN: loading from master file /var/named/e2.foo.com.db failed: bad dotted quad
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: zone e2.foo.com/IN: not loaded due to errors.
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: _default/e2.foo.com/IN: bad dotted quad
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: zone sitea.com/IN: loaded serial 2020101700
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: zone siteb.com/IN: loaded serial 2020101700
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com bash[21891]: zone sitec.com/IN: loaded serial 2020101700
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com systemd[1]: named.service: Control process exited, code=exited status=1
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com systemd[1]: named.service: Failed with result 'exit-code'.
Oct 17 09:13:06 e2.foo.com systemd[1]: Failed to start Berkeley Internet Name Domain (DNS).

service named wasn't running, starting named
Error starting service named : uid 0 gid 0 : /usr/bin/systemctl start named.service >/dev/null 2>/dev/null : returned 1
service named didn't start, re-starting named
Error restarting service named : uid 0 gid 0 : /usr/bin/systemctl restart named.service >/dev/null 2>/dev/null : returned 1
done queue
 

jamgames2

Verified User
Joined
Aug 16, 2019
Messages
187
arhh I see it look like is your hostname zone ?

and see in your log, none any recreate zone from " e2.foo.com "

try this step

look like DA have create hostname zone on Installation, then

try remove or move your old zone for backup and manual create from Panel
to recreate hostname zone again.
 
Last edited:

northtones

Verified User
Joined
May 2, 2013
Messages
25
Got it working. Dots were fine. Everything had been working fine before.. not sure what caused the issue.

I hostname was there, so I deleted it and added it again. That seemed to fix it.

Appreciate the help guys!
 

kristian

Verified User
Joined
Nov 4, 2005
Messages
151
Location
Norway
Zone file is the following.
[...]
@ IN SOA ns1.11.22.33. hostmaster.e2.foo.com. (
[...]
e2.foo.com. 3600 IN NS ns1.11.22.33.
e2.foo.com. 3600 IN NS ns2.11.22.33.
Not sure if this is your actual data, or if you've made it invalid trying to obscure the actual data, but I'm pretty sure ns1.11.22.33 and ns2.11.22.33 is invalid in that context.
 

floyd

Verified User
Joined
Mar 29, 2005
Messages
5,870
e2.foo.com. 3600 IN NS ns1.11.22.33.
e2.foo.com. 3600 IN NS ns2.11.22.33.

Replace 11.22.33 with your nameserver names. Its not an ip address.

e2.foo.com. 3600 IN A e2.foo.com
ftp 3600 IN A e2.foo.com
mail 3600 IN A e2.foo.com
pop 3600 IN A e2.foo.com
smtp 3600 IN A e2.foo.com
www 3600 IN A e2.foo.com

e2.foo.com at the end of the lines should actually be ip addresses.
 
Top