"An error occurred while sending the mail" when changing password

wattie

Verified User
Joined
May 31, 2008
Messages
1,112
Location
Bulgaria
I get "Error while sending email" followed by "An error occurred while sending the mail" when trying to generate new random password and send it to the selected e-mail address. It happens on all accounts.

Based on my search in previous threads on this matter, it is supposed to be permissions issue. As far as I see, it's OK on my end:

Code:
root@srv2:/usr/sbin # ll | egrep "mailwrapper|exim"
-rwsr-xr-x  1 root  wheel    1382872 Jan  9 12:18 exim*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel       4821 Jan  9 12:18 exim_checkaccess*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel       4819 Jan  9 12:18 exim_checkaccess.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      16440 Jan  9 12:18 exim_dbmbuild*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      16152 Jan  9 12:18 exim_dbmbuild.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      19576 Jan  9 12:18 exim_dumpdb*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      16272 Jan  9 12:18 exim_dumpdb.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      29400 Jan  9 12:18 exim_fixdb*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      28040 Jan  9 12:18 exim_fixdb.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      15520 Jan  9 12:18 exim_lock*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      15520 Jan  9 12:18 exim_lock.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      24200 Jan  9 12:18 exim_tidydb*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      22040 Jan  9 12:18 exim_tidydb.O*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel     151543 Jan  9 12:18 eximstats*
-rwxr-xr-x  1 root  wheel     151541 Jan  9 12:18 eximstats.O*
lrwxr-xr-x  1 root  wheel         11 Jul 29  2017 hoststat@ -> mailwrapper
-rwsr-xr-x  1 root  wheel       9024 Aug 17  2019 mailwrapper*
lrwxr-xr-x  1 root  wheel         11 Jul 29  2017 purgestat@ -> mailwrapper
lrwxr-xr-x  1 root  wheel         11 Jun  3 23:44 sendmail@ -> mailwrapper
The recent modification from Jun 3rd on the sendmail symlink is because I was trying to fix it by changing permissions on it. Then I returned from backup.

The directadmin error.log is not very helpful as it only states:

Code:
An error occurred while sending the mail
There is nothing in the mainlog.

OS: FreeBSD 11.3
Using latest Exim and latest DA to date.
 

bdacus01

Verified User
Joined
Jul 22, 2017
Messages
1,446
Location
Murfreesboro

 

bdacus01

Verified User
Joined
Jul 22, 2017
Messages
1,446
Location
Murfreesboro
thanks to smtalk the following was the resolution:

everything in /var/spool/exim/ needs to be owned by mail:mail and have chmod 750

This might be linux. I don't have a BSD box.:(
 

wattie

Verified User
Joined
May 31, 2008
Messages
1,112
Location
Bulgaria
It looks like it is fine...

Code:
root@srv2:/var/spool/exim # ll
total 88
-rw-------     1 mail  mail     64 Apr 15 13:54 blocked_authenticated_users
-rw-------     1 mail  mail    248 May  1  2019 blocked_script_paths
drwxr-x---     2 mail  mail    512 Feb  8  2017 db/
-rw-r--r--     1 mail  mail    539 Feb 15  2017 exim-process.info
drwxr-x---    64 mail  mail   1024 Feb  9  2017 input/
drwxr-x---    64 mail  mail   1024 Feb  9  2017 msglog/
drwxr-x---  2230 mail  mail  63488 Jun  4 02:17 scan/
I searched through the subdirectories and they are mail:mail too...
 
Last edited:

wattie

Verified User
Joined
May 31, 2008
Messages
1,112
Location
Bulgaria
OK I FOUNT IT - thanks for sending me to look into this folder.

/usr/local/directadmin was in the "blocked_script_paths" list. It looks like the Blockcracking script (or something like that) added it there a long time ago and I didn't even notice (obviously).
 
Top